piątek, 28 września 2012

Syrop 'szarlotkowy'

Jabłkowy syrop świetnie pasuje jako dodatek do pancakes, naleśników czy owsianek.
Można go także używać do zrobienia szarlotkowej kawy à la Starbucks - ale tylko jeśli użyjemy dodatkowej porcji cukru i zrobimy naprawdę słodki syrop, w innym wypadku kwaskowatość jabłek będzie  źle komponować się z kawą.

SKŁADNIKI: 
4 łyżki przecieru jabłkowego 
6 łyżek cukru trzcinowego  
150 ml soku jabłkowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego


SPOSÓB WYKONANIA:
Do rondelka (najlepiej ze stali nierdzewnej) wlać sok jabłkowy, dodać cukier i przecier jabłkowy. Zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cynamon i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop zgęstnieje - około 25 minut. Do syropu dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Gotowy syrop przelać do szklanego naczynia, przechowywać w lodówce.



Słodkie jabłuszkaDomowy Wyrób

Wydrukuj ten post

10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny :)