Przepis na sos z awokado, którego ja używam jako dressing do sałatki cezar, ale równie dobrze może być używany jako dip czy pasta kanapkowa. Uwaga techniczna - sos jest gęsty i mocno zielony, jeśli ktoś nie lubi "sałatkowych paciek" niech używa go ostrożnie ;)
SKŁADNIKI:
100 ml majonezu120 ml jogurtu greckiego
1 mocno dojrzałe awokado
1 cytryna (sok)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wyskrobać miąższ. W misce umieścić majonez, jogurt i awokado, dodać sok wyciśnięty z całej cytryny i sprasowane dwa ząbki czosnku. Zmiksować blenderem (można także użyć malaksera) na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Dodatkowo można dodać także swoich ulubionych ziół (bardzo dobrze pasuje np. kolendra).
Podawać jako dressing do sałatki cezar lub jako dip do warzyw czy krakersów.
Fajny dressing bardzo lubię orzechowy posmak awokado.
OdpowiedzUsuńJa również. Polecam wypróbować dressing :)
Usuń