wtorek, 11 września 2012

Sos do pizzy

Kiedy mam ochotę na pizzę, a czas pozwala na zrobienie domowej wersji, zawsze przygotowuję własny sos. Zwykły ketchup w takich przypadkach mi nie wystarcza ;) Sos oczywiście można używać nie tylko do pizzy, świetnie się sprawdza np. z wytrawną tartą lub różnego typu zapiekankami. 

SKŁADNIKI: 
puszka pomidorów bez skóry
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, kolendra, cząber, szałwia itp.
sól (lub vegeta)

SPOSÓB WYKONANIA:
Pokrojoną cebulę wraz z posiekanym drobno czosnkiem podsmażyć na patelni. W rondelku umieścić odsączony sok z pomidorów, zagotować. Dodać cebulę, sól (można trochę vegety) i przyprawy, gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Odsączone pomidory zmiksować, dodać do gotującego się sosu, dusić razem pod przykryciem przez kolejne 10 minut. W tym czasie regularnie mieszać. 



Domowy Wyrób
Wydrukuj ten post

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)