Kiedy mam ochotę na pizzę, a czas pozwala na zrobienie domowej wersji, zawsze przygotowuję własny sos. Zwykły ketchup w takich przypadkach mi nie wystarcza ;) Sos oczywiście można używać nie tylko do pizzy, świetnie się sprawdza np. z wytrawną tartą lub różnego typu zapiekankami.
SKŁADNIKI:
puszka pomidorów bez skóry
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ulubione przyprawy: oregano, bazylia,
rozmaryn, tymianek, kolendra, cząber, szałwia itp.
sól (lub vegeta)
sól (lub vegeta)
SPOSÓB WYKONANIA:
Pokrojoną cebulę wraz z posiekanym drobno czosnkiem
podsmażyć na patelni. W rondelku umieścić odsączony sok z pomidorów,
zagotować. Dodać cebulę, sól (można trochę vegety) i przyprawy,
gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Odsączone pomidory zmiksować,
dodać do gotującego się sosu, dusić razem pod przykryciem przez
kolejne 10 minut. W tym czasie regularnie mieszać.
Domowy jest o wiele smaczniejszy!
OdpowiedzUsuńI wiadomo, co w nim jest :)
UsuńBardzo lubię mocno ziołowe sosiki, zwłaszcza do pizzy.
OdpowiedzUsuńPodstawa dobrego dania :)
Usuń