poniedziałek, 3 września 2012

"Lemon bars" nieco inaczej


 Bardzo lubię eksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Oczywiście nie zawsze 'ulepszone' znaczy lepsze, ale w przypadku dzisiejszego przepisu - moim zdaniem - tak właśnie jest :) Dodatek dżemu marchewkowo-cytrynowego do 'cytrynowych kostek' nadaje im niepowtarzalnego smaku, a także pięknego, mocno żółtego koloru.
 
SKŁADNIKI: 
Ciasto:
120g miękkiego masła
180g mąki
50g cukru


Masa:
5 jajek
60g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70ml soku z cytryny
150g cukru
3 łyżki dżemu marchewkowo-cytrynowego (przepis na dżem tutaj)


SPOSÓB WYKONANIA:
Ilość składników wyliczona na formę o wymiarach 24x34 centymetrów.
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód formy i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Ciasto powinno nadal być blade, nieprzypieczone.
Wszystkie składniki masy umieścić w misce, zmiksować razem i wylać na ciepły jeszcze spód. Piec w tej samej temperaturze jeszcze przez około 25 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem-pudrem.


 
 
Wydrukuj ten post

12 komentarzy:

  1. O, świetne! Spróbowałabym takich kostek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego niż zrobić własne :)

      Usuń
  2. Myślę, że są o klasę lepsze od tych tradycyjnych :>

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie plus nie tylko za kolor ale przede wszystkim strukturę, którą uwielbiam w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te cytryny i słoneczny kolor są niezwykle kuszące

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Uwielbiam cytrynowe smaki, takie ciasteczka z pewnośćią by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)