Bardzo lubię eksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Oczywiście nie zawsze 'ulepszone' znaczy lepsze, ale w przypadku dzisiejszego przepisu - moim zdaniem - tak właśnie jest :) Dodatek dżemu marchewkowo-cytrynowego do 'cytrynowych kostek' nadaje im niepowtarzalnego smaku, a także pięknego, mocno żółtego koloru.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
120g miękkiego masła180g mąki
50g cukru
Masa:
5 jajek
60g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70ml soku z cytryny
150g cukru
3 łyżki dżemu marchewkowo-cytrynowego (przepis na dżem tutaj)
SPOSÓB WYKONANIA:
Ilość składników wyliczona na formę o wymiarach 24x34 centymetrów.
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód formy i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Ciasto powinno nadal być blade, nieprzypieczone.
Wszystkie składniki masy umieścić w misce, zmiksować razem i wylać na ciepły jeszcze spód. Piec w tej samej temperaturze jeszcze przez około 25 minut.
Wydrukuj ten post
O, świetne! Spróbowałabym takich kostek.
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic innego niż zrobić własne :)
UsuńWizualnie są przepiękne :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że są o klasę lepsze od tych tradycyjnych :>
OdpowiedzUsuńDla mnie są :)
Usuńdla mnie plus nie tylko za kolor ale przede wszystkim strukturę, którą uwielbiam w ciastach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuńte cytryny i słoneczny kolor są niezwykle kuszące
OdpowiedzUsuńAkurat na zakończenie lata :)
UsuńWygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńMniam. Uwielbiam cytrynowe smaki, takie ciasteczka z pewnośćią by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńNa pewno tak, bo są mocno cytrynowe :)
Usuń