sobota, 1 września 2012

Dżem marchewkowo-cytrynowy


Dżem z marchewki... większość ludzi na te słowa kręci nosem. No bo jak to - z warzywa dżem robić? Na słodko? Ano właśnie tak. Ja marchew łączę z cytryną i golden syrup'em. Syrop nie jest jednak niezbędny i można go z powodzeniem zastąpić dodatkową porcją wody i cukru.
Przykład zastosowania dżemu w wypiekach można zobaczyć tutaj.

SKŁADNIKI:
1 kg marchewki
4 cytryny
400 g cukru
1 szklanka golden syrup'u*
0,5 szklanki wody 

*można zastąpić 400 g cukru i szklanką wody lub zrobić go samemu - przepis tutaj

SPOSÓB WYKONANIA:
Marchewkę obrać i pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Wrzucić do rondelka, podlać wodą i gotować do miękkości.
W tym czasie zetrzeć skórkę z wszystkich cytryn. W garnku zagotować wodę z cukrem i golden syrup'em. Dodać skórkę  i sok z cytryn, gotować, aż syrop trochę zgęstnieje.
Ugotowaną marchew odsączyć, przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Dodać do syropu, gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Tak przygotowany dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, następnie pasteryzujemy.




Wydrukuj ten post

10 komentarzy:

  1. Iwonko, zaintrygowałaś mnie tym dżemem, chyba spróbuję. Przecież większość z nas uwielbia marchewkowy placek. Po drugie ja uwielbiam sok z marchewki (z mojej działki oczywiście), świeżo zrobiony, jest bardzo słodki. Więc dżem, możliwe, że też będzie pyszny :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem nie jest bardzo "marchewkowy" w smaku, ale trudno to opisać :) Z podanej ilości wyszło mi 5 małych słoiczków, można śmiało próbować

      Usuń
  2. niesamowity, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam podobnego dżemu. Marchewki i cytryny? Brzmi smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iwono! Porywam przepis - kusi niesłychanie!
    Pysznie tu u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)