Dżem z marchewki... większość ludzi na te słowa kręci nosem. No bo jak to - z warzywa dżem robić? Na słodko? Ano właśnie tak. Ja marchew łączę z cytryną i golden syrup'em. Syrop nie jest jednak niezbędny i można go z powodzeniem zastąpić dodatkową porcją wody i cukru.
Przykład zastosowania dżemu w wypiekach można zobaczyć tutaj.
SKŁADNIKI:
1 kg marchewki
4 cytryny
400 g cukru
1 szklanka golden syrup'u*
SPOSÓB WYKONANIA:
Marchewkę obrać i pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce na grubych
oczkach.Wrzucić do rondelka, podlać wodą i gotować do miękkości.
W tym czasie zetrzeć skórkę z wszystkich cytryn. W garnku zagotować wodę z cukrem i golden syrup'em. Dodać skórkę i sok z cytryn, gotować, aż syrop trochę zgęstnieje.
Ugotowaną marchew odsączyć, przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Dodać do syropu, gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wydrukuj ten post
luuubię ten dżem!
OdpowiedzUsuńto tak jak ja ;)
UsuńIwonko, zaintrygowałaś mnie tym dżemem, chyba spróbuję. Przecież większość z nas uwielbia marchewkowy placek. Po drugie ja uwielbiam sok z marchewki (z mojej działki oczywiście), świeżo zrobiony, jest bardzo słodki. Więc dżem, możliwe, że też będzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dżem nie jest bardzo "marchewkowy" w smaku, ale trudno to opisać :) Z podanej ilości wyszło mi 5 małych słoiczków, można śmiało próbować
Usuńniesamowity, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńNigdy nie jadłam podobnego dżemu. Marchewki i cytryny? Brzmi smacznie! :)
OdpowiedzUsuńNie tylko brzmi smacznie, ale tak smakuje! :)
UsuńIwono! Porywam przepis - kusi niesłychanie!
OdpowiedzUsuńPysznie tu u Ciebie:)
Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo i pozdrawiam również :)
Usuń