czwartek, 6 września 2012

Muffiny kawowe

Uwielbiam smak kawy. We wszelkich możliwych postaciach. 
Dzisiaj proponuję kawowe muffinki, które smakują wyśmienicie właśnie... z kawą :)

SKŁADNIKI: 
120 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2 jajka
50 g cukru trzcinowego
0,5 szklanki golden syrup'u (przepis na niego tutaj)

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

SPOSÓB WYKONANIA:
Z podanej ilości składników otrzyma się 6 muffinek standardowej wielkości.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i golden syrup. Po dodaniu jajek masa może się zwarzyć - nie należy się tym przejmować, nie wpłynie to na efekt końcowy :) Kawę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody, dodać do masy, wymieszać.
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, wlać 'mokre' składniki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Napełniać papiloty do 3/4 wysokości.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.
 


Wydrukuj ten post

2 komentarze:

  1. Też wczoraj piekłam muffinki kawowe, tylko że z budyniem i cynamonem:) Twoje pięknie wyglądają:)
    pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek budyniu to bardzo dobry pomysł! Ja niestety muszę uważać z cynamonem - nie wszyscy domownicy go lubią :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)