sobota, 6 października 2012

Waniliowe biscotti z żurawiną

Dzisiaj proponuję biscotti o wiele mniej tradycyjne od tych pomarańczowych z migdałami
Nie wiem dlaczego, ale te ciasteczka  bardzo pasują mi do jesiennej aury - żadnych świeżych owoców, zwykły 'sucharek' moczony w gorącej kawie. Ta wersja biscotti najbardziej jednak odpowiada mi moczona w mleku.

SKŁADNIKI: 
3 jajka
3/4 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

1 łyżka ekstraktu waniliowego
140 g suszonej żurawiny

SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (minimum 5 minut). Do otrzymanej masy dodać ekstrakt waniliowy. Następnie, ciągle mieszając (w robocie na wolnych obrotach) dodać jedną szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekaną żurawinę. Po dokładnym wmieszaniu żurawiny dodawać partiami drugą szklankę mąki. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lepiące się.
Piekarnik nastawić na 170°C.
Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować lekko spłaszczony wałek (o przekroju przeciętnej bułki paryskiej). Wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż do zarumienienia się ciasta.
Ciasto lekko przestudzić, następnie pokroić na kromeczki o grubości 0,8-1 cm i ponownie ułożyć je na blasze. Przewracając piec z każdej strony przez 8 minut.
 
 
 
Wydrukuj ten post

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny :)