Mocno waniliowe pancakes z mleka sojowego, podane ze świeżym ananasem i polane waniliowym sosem karmelowym. Nie ma lepszego śniadania :)
SKŁADNIKI:
Na pancakes:1 szklanka waniliowego mleka sojowego
1 jajko
2 łyżki oleju
1,2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka cukru
Na sos waniliowy:
0,5 szklanki golden syrupu
100 ml słodzonego skondensowanego mleka
20 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
wybrane owoce (u mnie ananas)
SPOSÓB WYKONANIA:
Golden syrup wlać do rondelka, dodać skondensowane mleko i masło, postawić na małym ogniu i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia , dodać cukier i sól. Do mleka wbić jajko, dodać olej i wszytko razem roztrzepać. Następnie płynne składniki wlać do miski z mąką i wymieszać. Uzyskaną gładką i gęstą masę odstawić na co najmniej 15 minut. Pancakes smażyć z dwóch stron na złoty kolor nalewając na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową małe porcje ciasta.
Omomom chcę je!:D
OdpowiedzUsuń...już zjedzone :(
UsuńBoski stosik :D
OdpowiedzUsuńChociaż jestem fanką tradycyjnych naleśników, chrupiących, przyrumienionych lekko ociekających tłuszczem to zrobiłam kiedyś pancakes. Z trochę innego przepisu i z płatkami owsianymi co było bardzo zachęcające i... były pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zawsze jakaś odmiana się przydaje :) Pozdrawiam również
UsuńPopieram - śniadanie rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńMoże nie codziennie, ale np. co sobota na pewno! :)
Usuń