czwartek, 18 października 2012

Sojowe pancakes z ananasem i waniliowym sosem

Mocno waniliowe pancakes z mleka sojowego, podane ze świeżym ananasem i polane waniliowym sosem karmelowym. Nie ma lepszego śniadania :) 

SKŁADNIKI: 
Na pancakes:
1 szklanka waniliowego mleka sojowego
1 jajko
2 łyżki oleju
1,2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka cukru

Na sos waniliowy:
0,5 szklanki golden syrupu
100 ml słodzonego skondensowanego mleka
20 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo:
wybrane owoce (u mnie ananas) 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
Golden syrup wlać do rondelka, dodać skondensowane mleko i masło, postawić na małym ogniu i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę  wraz z proszkiem do pieczenia , dodać cukier i sól. Do mleka wbić jajko, dodać olej i wszytko razem roztrzepać. Następnie płynne składniki wlać do miski z mąką i wymieszać. Uzyskaną gładką i gęstą masę odstawić na co najmniej 15 minut. Pancakes smażyć z dwóch stron na złoty kolor nalewając na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową małe porcje ciasta.
 


Naleśnikowa Sobota 2
Wydrukuj ten post

8 komentarzy:

  1. Chociaż jestem fanką tradycyjnych naleśników, chrupiących, przyrumienionych lekko ociekających tłuszczem to zrobiłam kiedyś pancakes. Z trochę innego przepisu i z płatkami owsianymi co było bardzo zachęcające i... były pyszne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze jakaś odmiana się przydaje :) Pozdrawiam również

      Usuń
  2. Popieram - śniadanie rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie codziennie, ale np. co sobota na pewno! :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)