środa, 24 października 2012

Jabłka na patyku

Jabłka na patyku
Jabłka w karmelu - czyli jak sprawić, żeby zwykły owoc stał się przedmiotem pożądania każdego dziecka (a raczej wszystkich osób lubiących słodycze). Przepis podstawowy jest banalnie prosty: jabłka na patyku maczane w karmelu. Dopiero dodatki nadają im charakteru. U mnie są to trzy wersje: karmel z suszoną żurawiną, karmel z czekoladą i orzechami oraz karmel z czekoladą i pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Możliwości jest mnóstwo! 

SKŁADNIKI: 
8-10 małych jabłek (np. Granny Smith) 
tyle samo patyczków (mogą być te do lodów)

Na karmel:
100 g masła
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
1,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki golden syrup'u (przepis na niego tutaj)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatki:
czekolada, posiekane orzechy, pokruszone ciasteczka, wiórki kokosowe itp.
 

SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłka umyć, osuszyć, powykręcać ogonki i w ich miejsce nabić patyki. Schłodzić w lodówce.
Do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, golden syrup, dodać masło i cukier. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszyć gaz i gotować przez około 30-40 minut. Kiedy karmel będzie gotowy zdjąć z gazu i dodać ekstrakt waniliowy.
Jabłka zanurzać w lekko przestudzonym karmelu, następnie obtaczać w wybranej posypce i odstawić na papierze do pieczenia lub talerzu posmarowanym olejem. Żeby zrobić dodatkową warstwę z czekolady należy zanurzyć jabłka w karmelu, wstawić do lodówki żeby warstwa zastygła, następnie zanurzyć jabłka w roztopionej czekoladzie i obtoczyć w posypce.



Wydrukuj ten post

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)