wtorek, 7 sierpnia 2012

Przecier z jabłek

      
Po długiej nieobecności wracam z przepisami na domowe przetwory. Nie ma 
lepszego sposobu na uchwycenie kawałka lata (jakiekolwiek by ono nie było), jak właśnie własnoręcznie przygotowane pyszności.  Odkąd moja rodzinka odkryła wdzięczny (jak już odpocznie) punkt zbytu wszelkiego rodzaju nadmiaru owoców i/lub warzyw, właśnie tak próbuję nadrobić niedostatki tegorocznego "lata" ;)
Dzisiaj proponuję prosty przecier z jabłek. U mnie są to papierówki (spady). 
Przecier taki można potem wykorzystać przy robieniu szarlotki, zapiekanego ryżu, albo po prostu wyjadać wprost ze słoiczka.



SKŁADNIKI:
dowolna ilość jabłek i cukru
goździki i cynamon do smaku

*przykładowo u mnie na jeden garnek 'wchodziło' około 6 kg jabłek (spadów, więc było dużo odpadków). Taką ilość doprawiałam trzema laskami cynamonu i około 15 goździkami.

SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić w ćwiartki, odkrawając tylko ogonki, miejsca obite i brzydkie. Skórka i gniazda nasienne wraz z pestkami są źródłem naturalnych pektyn, które posłużą do zagęszczenia musu. Tak przygotowane jabłka umieścić w garnku (najlepiej z grubym dnem), podlać bardzo małą ilością wody i gotować z dodatkiem cynamonu i goździków. Rozgotowane jabłka przetrzeć przez sito perlonowe lub w robocie kuchennym. Tak przygotowany mus ponownie gotować, dodając cukier do smaku. Przełożyć do słoików i pasteryzować w temperaturze 95°C (słoje półlitrowe około 20 minut).
 
Mus z jabłek
  
 






Wydrukuj ten post

7 komentarzy:

  1. a ja się nie narobiłam a słoiczki z tym cudem mam :P :DD dziękuję :* jesteś moją kulinarną (i nie tylko) boginią Siostrzyczko :) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przecier idealnie nadaje się do różnego rodzaju ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozdrowienia znad Zatoki...
    Dziękuję za przepis... Zabieram się za jego realizację. Mam nadzieję, że będzie smakował mojej Wnusi...

    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję! Pozdrawiam również :)

      Usuń
  4. Super super super...............

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)