sobota, 11 sierpnia 2012

Krokodylki - pikantne ogórki


Dzisiaj pora na przepis z udziałem ogórków. Nie będę podawała mojego rodzinnego przepisu na ogórki kiszone i w occie, bo każdy pewnie ma taką swoją recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Będzie więc trochę nietypowo: "krokodylki" to bardzo ogólna nazwa dla ogórków marynowanych na ostro. U mnie są to ogórki z zalewie z dodatkiem mielonej papryki, papryki w płatkach i pieprzu cayenne. Im dłużej stoją, tym są ostrzejsze!

SKŁADNIKI:
3 kg ogórków
1 łyżka soli
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 
10 łyżek oleju
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
1 łyżka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki słodkiej papryki w płatkach (można pominąć)
1 główka czosnku (1 ząbek na słoik półlitrowy)

SPOSÓB WYKONANIA:
Ogórki umyć, pokroić w plastry (3-4 mm), zasypać solą, odstawić na kilka godzin do puszczenia soku. Przygotować zalewę: ocet zagotować z przyprawami i olejem. Ogórki odsączyć, ułożyć w wyparzonych słoikach dodając czosnek. Zalać gorącym octem, pasteryzować około 10 minut w temperaturze 95°C.

 





Wydrukuj ten post

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)