piątek, 24 sierpnia 2012

Majonezowa babka


Mała przerwa w przepisach na przetwory. Pisałam już, że konfiturę z czerwonej borówki lubię podjadać z ciastem. Pasuje zarówno jako warstwa do przełożenia biszkoptu na tort, jak i ze zwykłą babką. Dzisiaj podaję przepis właśnie na babkę - robioną z majonezu. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste od tradycyjnej babki, dłużej też zachowuje świeżość... Jeśli oczywiście coś z niej zostanie na drugi dzień :)
 
SKŁADNIKI:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 mały słoik majonezu
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie - ulubiony aromat do ciast

SPOSÓB WYKONANIA:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać majonez oraz ewentualny aromat i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Masę majonezową wymieszać z mąką, następnie ostrożnie dodawać w porcjach ubite białka i wymieszać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut lub do suchego patyczka.



Wydrukuj ten post

4 komentarze:

  1. Doskonały pomysł z tym majonezem, na pewno skorzystam. A piękne zdjęcia potwierdzają smakowitość wypieku, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę wychodzi bardzo dobra. Polecam i dziękuję :)

      Usuń
  2. Już od dawna mam chęć na babkę majonezową. Wygląda niezwykle apetycznie, chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem - nie ma na co czekać ;) Dziękuję!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)