niedziela, 19 sierpnia 2012

Konfitura z borówki czerwonej (brusznicy)


Nie każdy zna brusznicę, zwaną także borówką polską lub czerwoną. W mojej rodzinie przygotowuje się z niej konfiturę "od zawsze", od kiedy sięgam pamięcią. Na surowo nie do zjedzenia z powodu dużej kwasowości owoców, jednak konfitura z niej ma szerokie zastosowanie. Jeśli dosypiemy więcej cukru, będzie służyła jako świetny dodatek do ciast. Kwaśniejsza konfitura pasuje natomiast do mięs, zwłaszcza drobiu. Stanowi także podstawę prawdziwego sosu Cumberland. Sezon na brusznicę niedługo się kończy, radzę więc szybko zrobić chociaż słoiczek, na spróbowanie :)

SKŁADNIKI:
3 kg borówki czerwonej (brusznicy)
1,8 szklanki cukru (lub wedle upodobania)

opcjonalnie - coś do zagęszczenia konfitury (dżem-fix, cukier żelujący itp.)

SPOSÓB WYKONANIA:
Borówkę przebrać (odrzucić owoce niedojrzałe, zgniłe oraz ewentualne gałązki i listki, 'ogonki' borówek mogą zostać), opłukać, wsypać do garnka (najlepiej z grubym dnem) i zasypać 1/3 ilością cukru. Odstawić na parę godzin (ja do następnego etapu przechodzę na drugi dzień). Następnie doprowadzić do wrzenia, na wolnym ogniu aby nie przegotować masy, bo owoce staną się rozgotowane, a w skrajnym przypadku gorzkie i twarde. Konfiturę z borówki czerwonej gotujemy w turach (trzykrotne gotowanie, przy każdym dodawać część cukru). W czasie gotowania nie należy mieszać konfitury łyżką, ponieważ z owoców zrobi się paćka, mój system to potrząsanie garnkiem aż cukier się wymiesza :)




Konfitury

Wydrukuj ten post

12 komentarzy:

  1. Również robiłam dżem z bruszwicy:) W tym roku pierwszy raz ją poznałam i byłam nią zachwycona. Mniej ceną, ale tak jak piszesz: chociaż jeden słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jeszcze jedna osoba poznała to czerwone złoto naszych lasów :) Otworzyć taki słoiczek w środku zimy to prawdziwa przyjemność.

      Usuń
  2. Zapisuję przepis:) Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i dziękuję :) Pozdrawiam również

      Usuń
  3. Super przepis! W tym roku już nie zdążę jej zrobić, ale za rok na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. konfiturka wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się smakowicie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dzisiaj jeszcze nazbierałem w roztoczańskich lasach robiłem w zeszłym roku z dodatkiem gruszki pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasem robię z gruszką, ale u mnie nie wszyscy tak lubią, więc więcej jest tych zwykłych :) Pyszności!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)