niedziela, 22 kwietnia 2012

Placki szpinakowo-cukiniowe z marchewką


Jeden z moich ulubionych przepisów z udziałem szpinaku. Może nie do końca zdrowe, ze względu na smażenie na oleju, ale za to jakie pyszne! Dobry sposób na 'przemycenie' warzyw do jadłospisu dziecięcego.

SKŁADNIKI:
2 średnie cukinie
ok. 200g szpinaku
1 duża marchewka
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
olej do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA:
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Szpinak drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. 
Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, dodać pozostałe składniki, przyprawić. Formować  małe placki i smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem. 
Placuszki ostrożnie przekładać i zdejmować z patelni.  



Wydrukuj ten post

5 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jak na "coś" ze szpinakiem to całkiem zjadliwe :D głównie na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ♥ "Na ciepło" to przy nich konieczność :)

      Usuń
  3. uwielbiam placki z cukinią, ale szpinaku jeszcze nie dodawałam :) muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tworzą bardzo dobre połączenie, polecam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)