Jeden z moich ulubionych przepisów z udziałem szpinaku. Może nie do końca zdrowe, ze względu na smażenie na oleju, ale za to jakie pyszne! Dobry sposób na 'przemycenie' warzyw do jadłospisu dziecięcego.
SKŁADNIKI:
2 średnie cukinie
ok. 200g szpinaku
1 duża marchewka
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
olej do smażenia
SPOSÓB WYKONANIA:
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż
puści sok. Szpinak drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, dodać pozostałe składniki,
przyprawić. Formować małe placki i smażyć na rozgrzanej patelni
natłuszczonej olejem.
Placuszki ostrożnie przekładać i zdejmować z patelni.
Wydrukuj ten post
jak na "coś" ze szpinakiem to całkiem zjadliwe :D głównie na ciepło :)
OdpowiedzUsuń♥ "Na ciepło" to przy nich konieczność :)
Usuńuwielbiam placki z cukinią, ale szpinaku jeszcze nie dodawałam :) muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńTworzą bardzo dobre połączenie, polecam :)
Usuń