niedziela, 22 kwietnia 2012

Placki szpinakowo-cukiniowe z marchewką


Jeden z moich ulubionych przepisów z udziałem szpinaku. Może nie do końca zdrowe, ze względu na smażenie na oleju, ale za to jakie pyszne! Dobry sposób na 'przemycenie' warzyw do jadłospisu dziecięcego.

SKŁADNIKI:
2 średnie cukinie
ok. 200g szpinaku
1 duża marchewka
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
olej do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA:
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Szpinak drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. 
Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, dodać pozostałe składniki, przyprawić. Formować  małe placki i smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem. 
Placuszki ostrożnie przekładać i zdejmować z patelni.  



Wydrukuj ten post

4 komentarze:

  1. jak na "coś" ze szpinakiem to całkiem zjadliwe :D głównie na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam placki z cukinią, ale szpinaku jeszcze nie dodawałam :) muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)