poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Domowy golden syrup

Złocisty syrop

Przeglądając anglojęzyczne przepisy na słodkości, bardzo często można trafić na 'golden syrup', czyli złocisty syrop. Do pewnego czasu zastępowałam go po prostu płynnym miodem, ale kiedy trafiłam na domowy sposób uzyskania tego specyfiku postanowiłam natychmiast go wypróbować. Okazało się to strzałem w dziesiątkę :) Świetny jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek, a także jako polewa do lodów, angielskich pancakes czy naszych rodzimych naleśników.
Przepis zaczerpnięty z tej stronki: (klik!)

SKŁADNIKI:
400 g cukru
200 ml wody
50 ml świeżego soku z cytryny

SPOSÓB WYKONANIA:
Do rondelka (ze stali nierdzewnej!) wlać wodę i wsypać cukier, zamieszać. Wstawić na średni gaz i zagotować, dodać sok z cytryny. Kiedy mikstura znowu się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować przez około 45 minut. Syropu nie wolno w tym czasie mieszać, ale podczas gotowania należy mokrym pędzlem strącać cukier zbierający się na ściankach garnka, aby nie dopuścić do jego krystalizacji.
Syrop jest gotowy, kiedy osiągnie bursztynowy kolor, a jego konsystencja zbliży się do płynnego miodu. Przelać do szklanego naczynia. Syrop jest gotowy do spożycia już po dwóch dniach, a można go przechowywać w pokojowej temperaturze nawet do roku.
Polecam stronę źródłową - znajdują się tam zdjęcia z każdego etapu robienia syropu.



Domowy Wyrób
Wydrukuj ten post

15 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na domową produkcję. Ja za nim nie przepadam, ale do deserów jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kto lubi :) Ale np. ciasteczka cynamonowe wychodzą z nim świetne ;)

      Usuń
  2. Podoba mi się ten pomysł. :) Pomijając, że nigdy nie jadłam golden syrupu (chyba, że to coś podobnego do klonowego), zdecydowanie chciałabym mieć go w swoich zapasach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, w ogóle nie jest podobny do syropu klonowego. Mi zawsze się wydaje, że syrop klonowy ma posmak lekko jakby orzechowy, natomiast golden syrup jest bardziej orzeźwiający, czuć tam cytrynkę :) Polecam zrobić i sprawdzić :)

      Usuń
  3. Chyba muszę sobie taki zrobić, na pewno by się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przydaje się :) I to nawet często, jak ktoś lubi słodkości tak jak ja ;)

      Usuń
  4. I ja mam w swojej spiżarce bo w sklepie raczej ciężko kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - jeszcze jeden powód do zrobienia domowej wersji ;)

      Usuń
  5. czy mogę dodać go do ciasta zaraz po ostygnięciu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki syrop się jeszcze nie "przegryzł", ale myślę że jako składnik ciasta to nie będzie tak odczuwalne :)

      Usuń
  6. Sama robiłam w domu ten syrop i wydaje mi się, że Twój jest trochę za jasny, oryginalny syrop jest ciemniejszy niż Twój.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciach wyszedł taki jasny, bo lampa błyskowa go rozjaśniła ;) A kolor "na żywo" zależy od długości gotowania - jak w przypadku karmelu, i tak samo zmienia się trochę z nim smak :)

      Usuń
  7. Jaka ilość mniej więcej wychodzi tego syropu z podanych proporcji? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)