wtorek, 27 listopada 2012

Tarta wytrawna z mięsem mielonym i mozzarellą

Za oknem późnojesienna szaruga. "Deszcz pada, wiatr wieje, słupy stoją" jakby to podsumowała moja przyjaciółka :) W taka pogodę warto czasem zjeść coś naprawdę treściwego. Zamknąć oczy i nie liczyć kalorii. Na rozgrzewkę!
SKŁADNIKI: 
Ciasto:
250g mąki pszennej

szczypta soli

120g masła

2 jajka

3 łyżki zimnej wody


Wypełnienie:
800g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)
800g startego sera mozzarella

Sos:
puszka pomidorów bez skóry
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, kolendra, cząber, szałwia itp.
sól (lub vegeta)

 
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotować ciasto: mąkę przesiać z solą, dodać jajko i masło, rozetrzeć do uzyskania 'okruszków'. Następnie dodać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulkę, owinąć folią do żywności i wstawić do lodówki na godzinę.
Mięso podsmażyć na patelni z odrobiną soli. Sos przygotować według tego przepisu.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie blachę, dociskając do brzegów. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Na ciasto wyłożyć podsmażone mięso i równomiernie wylać na nie sos. Wszystko posypać startym serem. Piec w temperaturze 180°C aż do zarumienienia się sera (około 25 minut).


Wydrukuj ten post

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mało skomplikowany, ale smaczny :)

      Usuń
  2. pysznie wygląda, ja zazwyczaj tarty warzywne robię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też, to taki bardzo mięsny odmieniec ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)