poniedziałek, 19 listopada 2012

Syrop imbirowy i kandyzowany imbir

Przepis na syrop imbirowy zaczerpnięty z tej stronki: (klik!). Słodki, mocno aromatyczny, pozostawia po sobie lekko pikantny posmak. Ja najczęściej używam go do słodzenia zielonej herbaty. Świetnie pasuje też do wszelkiego rodzaju słodkości z gruszek czy brzoskwiń, a także jako aromat do ciasteczek (np. biscotti). A żeby "nie marnować jedzenia", przy okazji robienia syropu można uzyskać pyszny kandyzowany imbir.
Warto przyrządzić syrop imbirowy także na wypadek przeziębienia. Imbir działa bowiem przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Więcej na ten temat można poczytać np. tutaj: (klik!)

SKŁADNIKI:
40 g świeżego imbiru
150 g jasnego cukru trzcinowego
160 ml wody
5 ziarenek czarnego pieprzu 

dodatkowo:
około 1/2 szklanki cukru trzcinowego do obtoczenia imbiru

SPOSÓB WYKONANIA:
Syrop imbirowy:
Imbir obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wszystkie składniki syropu umieścić w rondelku (najlepiej z grubym dnem). Gotować na średnim ogniu, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień na najmniejszy i gotować około 30-40 minut.
Gdy syrop uzyska pożądaną konsystencję należy przecedzić go do szklanego naczynia. Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.
  
 
Kandyzowany imbir:
Jeszcze gorące, odsączone z syropu plasterki imbiru obtaczać w jasnym, drobnym cukrze trzcinowym, odkładać na papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Kandyzowany imbir, zamknięty w szczelnym pojemniku (słoiku), można przechowywać nawet kilka miesięcy.
 

Potrawy rozgrzewająceDomowy Wyrób
Wydrukuj ten post

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis :) a ile pojemnościowo wychodzi tego syropu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Butelka, do której wlałam syrop ma pojemność 160 ml, ale nie była wypełniona do końca, więc powiedziałabym że, hmmm jakieś 130 ml :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł, ląduje w ulubionych:) A czy cukier trzcinowy można zstąpić zwykłym, czy to już nie będzie to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) I jak najbardziej można, syrop po prostu będzie trochę 'lżejszy' w smaku i kolorze.

      Usuń
  3. Dziękuję za cudny przepis!
    :) Też się bawię w decoupage(no teraz nie, bo zabawki mam w Polsce, ale na pewno ich nie porzucę na zawsze)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował i pomógł!
      Tego nie da się tak po prostu rzucić, bo nic nie daje takiej satysfakcji, jak własnoręcznie zrobione "dzieło"! :)

      Usuń
    2. Jasne! Szczególnie, jak się coś robi dla kogoś i potem ktoś się z tego cieszy :D

      Usuń
  4. Uwielbiam kandyzowany imbir a syropek mmm.pycha i jak zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)