Truskawkowa tarta z serkiem mascarpone na spodzie zrobionym z okruszków.
Przepis na okruszkowy spód wzięty stąd: (klik!).
Tatra ta powstała na specjalne życzenie mojej siostry, która truskawkowo-zorientowane dania mogłaby jeść na okrągło :)
Sezon na truskawki dawno już minął, ciasto powstało więc z użyciem tych mrożonych.
Jadalne wspomnienie lata :)
SKŁADNIKI:
Spód tarty:220 g mąki pszennej
115 g masła
60 g brązowego cukru
20 g orzechów (u mnie migdały)
Masa:
500 g serka mascarpone
0,5 szklanki śmietanki 36%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
150 g masy krówkowej (lub domowej masy toffi)
truskawki
galaretka truskawkowa
SPOSÓB WYKONANIA:
Okruszkowy spód:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Mąkę, cukier i posiekane drobno migdały wymieszać. Dodać masło, siekając drobno aż powstaną okruszki, ale nie formować zwartego ciasta. Okruszki wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez 10-12 minut aż do ich lekkiego zarumienienia się. W trakcie pieczenia przemieszać okruszki co parę minut.
Okruszki ostudzić, następnie mocno wcisnąć w formę na tartę (o średnicy 32 cm) i piec jeszcze przez 8 minut do zarumienienia się ciasta.
Tarta:
Serek mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Śmietankę należy ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy, wymieszać do powstania jednolitej masy.
Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ostudzony spód tarty posmarować cienko kremem krówkowym, krótko schłodzić.
Masę serową wyłożyć na spód tarty, schłodzić do zastygnięcia.
Truskawki wyłożyć na wierzch tarty, zalać lekko stężałą galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Ale pyszności, w sam raz na niedzielę!
OdpowiedzUsuńFaktycznie pyszna była! :)
UsuńTruskawki - zapachniało latem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pachnące wspomnienie :) Pozdrawiam również!
UsuńZapachniało wiosną, ale mi smaka narobilas na truskawki <3 Pycha!
OdpowiedzUsuńAle ładne!
OdpowiedzUsuń:D