sobota, 29 grudnia 2012

Tarta pomarańczowa z korzenną nutką

orange pie
Tarta, która powstała w niecałe 5 minut. Bo chciało mi się coś słodkiego :)
 Przepis dedykowany K., który najpierw stwierdził, że tarta "smakuje jakoś dziwnie", następnie sknie patrzył za dokładką, a potem nalegał żebym podała mu na nią przepis. Wygląda na to, że jego 'dziwnie' było nie lada komplementem ;)

SKŁADNIKI: 
(na blaszaną formę na tartę o średnicy 32 cm)

Na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru wanilinowego)

Na masę:
3 całe jajka + 2 białka z ciasta
100 g cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (średniej wielkości)
2 czubate łyżeczki tapioki (lub skrobi ziemniaczanej)
1 łyżka syropu dyniowego (lub szczypta cynamonu)


SPOSÓB WYKONANIA: 
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po żółtku (ostrożnie, żeby masa się nie zwarzyła), następnie dodać ekstrakt waniliowy. Wsypać mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto palcami wgnieść w natłuszczoną formę, oblepiając także brzegi formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu). Piec ok.15 minut.
Przygotować masę: wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować razem. Wylać na lekko przestygnięty spód. Piec przez około 30 minut (aż do ścięcia się masy).


Tarta ze śmietanką

Wydrukuj ten post

10 komentarzy:

  1. znam te momenty pt " mam ochotę na coś słodkiego" :)) taka tarta na pewno zaspokoi nagłą potrzebę :)) ja na szczęście mam jeszcze swoje ciasto, a do tego mąż upiekł batoniki owsiane... :) żyć nie umierać.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, mąż który ciasteczka piecze?! Świetna sprawa ;) A tarta naprawdę się przydała :) Pozdrawiam również

      Usuń
  2. super pomarańczowa propozycja !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tarta jest naprawdę mocno pomarańczowa :)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda i pewnie jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) I jest (a właściwie to już była) naprawdę dobra :)

      Usuń
  4. dobre bylo polecam !! K. nawet bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli już nie "dziwna"? ;p Dobry z ciebie królik doświadczalny :D

      Usuń
  5. Wygląda ślicznie. I kolor ma cudny :)
    Właśnie sobie uświadomiłam, jak dawno nie piekłam tarty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to proponuję wrócić do tart właśnie z tym przepisem ;) Pyszna jest!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)