wtorek, 15 stycznia 2013

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż na słodko
  Nie każdy jest fanem ryżu na słodko. Ja natomiast bardzo go lubię, chociaż u mnie w domu robi się go bardzo rzadko (nie wiedzieć czemu :)). 
Do zrobienia zapiekanego ryżu wykorzystuję swoje przetwory: przecier jabłkowy i syrop 'szarlotkowy'. Syrop nie jest tutaj jednak niezbędny - z powodzeniem może go zastąpić po prostu dodatkowa porcja cukru. Natomiast jeśli chodzi o jabłka, to najlepiej wybrać kwaśniejsze odmiany.
Jeśli ktoś jest fanem cynamonu może także śmiało włączyć go do tego przepisu.
  

SKŁADNIKI: 
300 ml białego ryżu
łyżka masła
300 ml mleka
200 ml wody
2 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

słoik przecieru jabłkowego
3-4 jabłka
0,5 szklanki syropu jabłkowego (można zastąpić dodatkową łyżką cukru)
szczypta kwasku cytrynowego

1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mleka

SPOSÓB WYKONANIA: 
Do garnka wlać wodę oraz mleko, dodać cukier, łyżkę masła, ekstrakt waniliowy i lekko posolić. Zagotować. W międzyczasie ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć na sitku. W chwili zagotowania się mleka wsypać do niego przygotowany ryż. Gotować go do chwili całkowitego wchłonięcia się mleka.
Jabłka pokroić w ósemki. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ryż podzielić na pół. Na dno naczynia wyłożyć warstwę ryżu, lekko polać syropem jabłkowym, następnie posmarować przecierem jabłkowym. Na tym ułożyć warstwę jabłek, posypać odrobiną kwasku cytrynowego. Przykryć pozostałą ilością ryżu.
Całe jajko utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Powstałą miksturę wylać na r.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut.

Jabłka z ryżem i cynamonem

Whire rice with apples

 
 
Wydrukuj ten post

7 komentarzy:

  1. Moja mama serwowała mi takie danie, gdy byłam mała. Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja właśnie też go bardziej pamiętam z dawnych la. teraz na stole gości bardzo rzadko... A szkoda, bo jest pyszny! :)

      Usuń
  2. A mój tata uwielbia właśnie ryż na słodko:) A ja uwielbiam ryż własnie w połączeniu z jablkami:) Chętnie się skuszę na porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam do siebie! :) Ciepły, słodki... nie ma lepszego posiłku w dzień tak pochmurny jak ten :)

      Usuń
  3. Prawdziwa uczta! dziekuje za udzial w akcji))

    OdpowiedzUsuń
  4. taki ryz pamiętam z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)