czwartek, 31 października 2013

Muffinki dyniowe

Dzisiaj Halloween. Jedni to święto lubią, inni nienawidzą, ale nie da się zaprzeczyć, że wkroczyło do naszej kultury już chyba na dobre. Ja należę do tej pierwszej grupy, z jednej prostej przyczyny - to 'święto' daje możliwość na twórcze działanie kreatywne. Nie ma to jak domowo wyprodukowane, nietuzinkowe przebranie :)
Oprócz możliwości zostania na jeden dzień jakąś maszkarą z horrorów lub królewną z bajki Halloween kojarzy mi się z dynią. A przecież po wydrążeniu dyniowej latarni  trzeba coś zrobić z pozostałym miąższem :D Tak właśnie dotarliśmy do tematu dzisiejszego postu - dyniowe muffinki z kremem twarożkowym.

Muffiny z dyni
   
SKŁADNIKI: 
Na muffinki:
200 g purée z dyni (świeżego lub ze słoika/mrożonego)*
200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
60 g jasnego cukru trzcinowego
40 g ciemnego cukru trzcinowego (muscovado)
2 jajka
120 g śmietany 18%
50 g oleju/oliwy
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
80 g pestek z dyni
szczypta soli
opcjonalnie - cynamon do smaku

* purée z dyni otrzymuje się rozdrabniając upieczoną w piekarniku dynię 
 
Na krem:
120 g kremowego serka twarogowego
80 g śmietanki kremówki
25 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
 
SPOSÓB WYKONANIA: 

Muffinki:
W jednej misce należy połączyć wszystkie składniki 'mokre': purée z dyni, jajka, śmietanę i oliwę - łyżką lub mątewką, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. W drugiej misce połączyć sypkie składniki, a następnie dodać zawartość pierwszej miseczki i wszystko razem wymieszać.
Blachę do wypieku muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć papierowymi papilotkami lub silikonowymi formami, a następnie napełnić do 3/4 wysokości.
Piec przez około 30 minut w 180°C.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubić mikserem, następnie dodać cukier, sok z cytryny i serek, ubijać jeszcze chwilę do połączenia się składników.  Udekorować wierzch muffinek.
   
Krem z serka twarogowego
    


Halloween!
 
Wydrukuj ten post

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny :)