wtorek, 9 kwietnia 2013

Domowy likier kawowy

Homemade coffee liqueur
Likier powstał specjalnie dla mojej siostry. Nie przepada ona za smakiem skondensowanego mleka, a niestety wszystkie przepisy na domowy likier kawowy, na które się natknęłam, 
opierały się właśnie na nim. Przypomniał mi się przepis na ajerkoniak mojej babci. Pokombinowałam - wyszło! :) 
Za drugim razem nie dodałam masy kajmakowej, użyłam za to aromatyzowanej kawy (waniliowej). Wyszło równie pysznie
Przyrządzony rano, można już pić wieczorem ;) 
   
SKŁADNIKI: 
2 żółtka
100 g cukru pudru
200 ml śmietanki 36%
100 ml mleka
20 g masy kajmakowej
4 łyżki świeżo zmielonej kawy
6 łyżek wrzątku
60 ml spirytusu
  
SPOSÓB WYKONANIA: 
Jajka dokładnie umyć i wyparzyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia. Do kogla-mogla dodać śmietankę, mleko i odcedzony napar kawowy, zmiksować. Następnie, ciągle miksując na najmniejszych obrotach wlać spirytus. Wymieszać, przelać do butelki. Przechowywać w lodówce.

  
 
Wydrukuj ten post

4 komentarze:

  1. Ach, kawowe rzeczy uwielbiam, zwłaszcza te z % :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe likiery. Moim faworytem jest ajerkoniak ale kawowy bardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby ajerkoniak się nie znudził to można czasem wypić likier kawowy ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)