Przepis podstawowy (klik!) znalazłam, jak szukałam nowych sposobów wykorzystania trawy cytrynowej. Połączenie mleka kokosowego z trawą cytrynową oraz mango wydał mi się bardzo zachęcający, więc czym prędzej przyrządziłam własną wersję tego dania. Jedyna uwaga - ryż wychodzi bardzo słodki, więc jesli ktoś nie jest entuzjastą mocno słodkich deserów, radzę zmniejszyć ilość cukru. Nam najbardziej smakował schłodzony. Smacznego :)
100 g białego ryżu
SKŁADNIKI:
1 źdźbło trawy cytrynowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
120 g cukru
400 ml (puszka) mleka kokosowego
200 ml mleka krowiego
1 mango
150 ml golden syrupu
SPOSÓB WYKONANIA:
Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć na sitku. Do garnka wlać mleko kokosowe i krowie, dodać cukier, ekstrakt waniliowy i ryż. Trawę cytrynową lekko zmiażdżyć (najłatwiej tłuczkiem do mięsa), dodać do ryżu. Zagotować, ciągle mieszając. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować bez przykrycia aż chwili całkowitego wchłonięcia się mleka (około godzinę). Wyjąć trawę cytrynową, schłodzić.
Mango obrać. Połowę miąższu pokroić w kostkę, resztę (nierówne ścinki z obrzeża pestki i skórki) wrzucić do małego rondelka, dolać golden syrup i gotować około 15 minut. Następnie blenderem zmiksować na gładką masę.
Ryż formować za pomocą rantów, foremek do ciastek, filiżanek, itp. Na wierzchu układać owoce. Polać syropem. Najlepiej podawać dobrze schłodzone.
mmm jakie smaki :D
OdpowiedzUsuńPołączenie świetne, na pewno jeszcze to powtórzę :)
Usuńteż mam gdzieś zapisany podobny przepis na takie cudeńko:D ale zawsze o nim zapomne i o mango też..
OdpowiedzUsuńTo polecam odszukać i zrobić, warto! :)
UsuńJakie egzotyczne klimaty:) Mleko kokosowe, mango...kusisz:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) Niezwykle kuszące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń