poniedziałek, 11 lutego 2013

Zupa cebulowa

Onion soup
 Zupa, którą robi moja mama. Podana w miseczkach chlebowych własnego wypieku :) 
Delikatny, winny, lekko ziołowy smak. Pyszna. A w dodatku jaka zdrowa! 
  
SKŁADNIKI:
0,5 kg cebuli
1 l bulionu
0,5 szklanki białego gronowego wytrawnego wina
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki cząbru
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub łagodnego miodu)
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA: 
Cebulę pokroić w talarki. W szerokim garnku rozpuścić łyżeczkę masła, wrzucić cebulę i lekko ją podrumienić. Następnie do cebuli dodać tymianek, cząber, listek laurowy i ziele angielskie, przykryć garnek i dusić na małym ogniu aż do miękkości. 
Do podduszonej cebuli dodać cukier trzcinowy i wino. Dalej podgrzewać bez przykrywki (lekko odparować). Wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Podawać z chlebem lub grzankami. 
 
Zupa z cebuli i winem

French onion soup in bread bowls
Zimowe szaleństwa
Wydrukuj ten post

4 komentarze:

  1. W takich "miseczkach" wygląda niezwykle efektownie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodziło! Przygotowywałam je na imieniny taty :D

      Usuń
  2. Pyszna i do tego efektowie podana, muszę zrobić :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)