czwartek, 16 lutego 2012

Masło migdałowe z syropem klonowym i cynamonem


Jako alergiczka niestety musiałam zrezygnować ze sporej ilości specjałów. Ale jako przysłowiowy łasuch ciągle szukam nowych przepisów, które mogłyby mi tą lukę w jadłospisie zapełnić. Właśnie takim sposobem  trafiłam na ten przepis. Spróbowałam i jestem zachwycona. To jest nawet lepsze od kupnego masła z orzeszków ziemnych. Polecam!


SKŁADNIKI:
250g migdałów
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 1 łyżka oliwy

SPOSÓB WYKONANIA:
Piekarnik nagrzać do 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać migdały z 2 łyżkami syropu klonowego, a następnie wyłożyć na blachę. Migdały prażyć przez 10-15 minut, co jakiś czas je przerzucając.
Migdały wyjąć i zostawić na 3-5 minut, aby trochę ostygły, po czym wrzucić je do blendera i mielić 8-15 minut, co jakiś czas zdrapując masę ze ścianek. Jak masło osiągnie właściwą konsystencję (gładka, ale dość gęsta, lśniąca masa) dodać pozostałe składniki, zmiksować do ich wymieszania.
Jeśli ma być to masło do kanapek, lepszą 'smarowność' osiągnie się, dolewając do masy łyżkę oliwy.



Smakowite Prezenty

Wydrukuj ten post

4 komentarze:

  1. No to mam Cię, myślę tak sobie Iwonka leniuchuje, nic nie dekupażuje a Ona pyszności takie robi. Uwielbiam migdały, chrupię kiedy mogę, zresztą wszystkie możliwe odmiany orzechów.
    Mój przysmak to jednak tort bezowy dacquoise, połączenie bezy, masy kajmakowej (czyli krówki mmmmmmm) to boskie połączenie + orzechy + daktyle.... Niestety jedyne co mi wychodzi to kruche ciasteczka z płatków owsianych, które też bardzo lubię.
    Pozdrawiam, największy łasuch na ziemi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety jestem uczulona na większość orzechów :( Dlatego właśnie wyszukuje sobie takie alternatywy. Zapraszam do próbowania moich przepisów i pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. genialne! muszę to wypróbować!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście polecam, wiem jednak, że nie każdemu takie mazidło smakuje. Najlepiej sprawdzić samemu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)