sobota, 23 lutego 2013

Dzienny jadłospis - fotorelacja

Na ostatnią chwilę postanowiłam wziąć udział w akcji Dzienny jadłospis 2
Przedstawiam przypadkowy zestaw dań "wyrwany z kalendarza" :)
Ilości kalorii obliczyłam za pomocą stron: Ile waży?, Tabele kalorii oraz Map my run.
   Suma kalorii (mniej-więcej) - 1720 kcal.

ŚNIADANIE: 
Owsianka cynamonowa z rodzynkami i jabłkiem, herbata zielona earl grey z mlekiem
- owsianka 'podstawowa' - 110 kcal
- garść rodzynek - 80 kcal
- 1/2 jabłka - 50 kcal 
  
  

PRZEKĄSKA:  
Cytrusy z pestkami dyni polane pieprzowym syropem imbirowym
- 1/2 pomarańczy - 53 kcal
- 1/2 czerwonego grejpfruta - 54 kcal
- 1/4 szklanki pestek dyni -  181 kcal
- 1 łyżka syropu imbirowego - 47 kcal
  
 
II ŚNIADANIE (LUNCH):
Szpinak zasmażany z cebulką i musztardą, grzanka z serem
- 4 łyżki szpinaku - 15 kcal
- 1/2 cebuli - 16 kcal
- 1 łyżeczka masła - 37 kcal
- 1 łyżka musztardy francuskiej - 30 kcal
- 2 kromki chleba pszennego - 120 kcal
- plasterek sera żółtego - 35 kcal
 
 
OBIAD:
Zupa-krem z brokułów z pestkami z dyni, spaghetti z mięsem mielonym i sałatka z dressingiem
- zupa z brokułów - 32 kcal
- garść pestek z dyni - 60 kcal
- spaghetti z mięsem - 560 kcal
- sałatka - 130 kcal 
  
   
PODWIECZOREK:
Smoothie z mrożonych truskawek, banana i waniliowego mleka sojowego - 210 kcal
  
   
 

czwartek, 14 lutego 2013

Kruche "różane" ciasteczka

Ciasteczka w kształcie róży
Jakiś czas temu przeglądając moje ulubione anglojęzyczne blogi z "ładnymi zdjęciami" natknęłam się na zdjęcie ciasteczek w kształcie róży. Nie było do nich przepisu, więc stwierdziłam, że pokombinuję sama. Nie wyszło całkowicie jak tego chciałam, ciasto chyba było za luźne, spłynęło podczas pieczenia. A może po prostu za grubo je rozwałkowałam? Przepis podaję dokładnie taki jak go robiłam. Jak ktoś na nim poeksperymentuje i wyjdzie mu coś lepszego - proszę o komentarz! :)
  
SKŁADNIKI: 
3 średniej wielkości jabłka (najlepiej twarde, zwarte odmiany)
500 ml wody
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 0,5 cytryny 

2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół-na-pół pełnoziarnista i zwykła)
200 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  
SPOSÓB WYKONANIA: 
Margarynę posiekać w misce z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka pokroić na ćwiartki, odkroić gniazdo nasienne, po czym pokroić na bardzo cienkie półksiężycowe plasterki. W rondelku zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Pokrojone jabłka wrzucić do gotującej się wody, obgotować około 2 minuty (aż zmiękną), wyjąć i porządnie odsączyć. Zbyt mokre jabłka spowodują pojawienie się zakalca w ciasteczkach.
   
Apple cookies
  
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Odkrajać około 2 cm paski, po czym układać na nich plasterki jabłka, a następnie zwijać w lekko spiralny rulonik. Układać pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez około 25 minut.
  
Ciasteczka z jabłkiem
 
Walentynki 2013 - czym to się je?
 

poniedziałek, 11 lutego 2013

Zupa cebulowa

Onion soup
 Zupa, którą robi moja mama. Podana w miseczkach chlebowych własnego wypieku :) 
Delikatny, winny, lekko ziołowy smak. Pyszna. A w dodatku jaka zdrowa! 
  
SKŁADNIKI:
0,5 kg cebuli
1 l bulionu
0,5 szklanki białego gronowego wytrawnego wina
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki cząbru
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub łagodnego miodu)
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA: 
Cebulę pokroić w talarki. W szerokim garnku rozpuścić łyżeczkę masła, wrzucić cebulę i lekko ją podrumienić. Następnie do cebuli dodać tymianek, cząber, listek laurowy i ziele angielskie, przykryć garnek i dusić na małym ogniu aż do miękkości. 
Do podduszonej cebuli dodać cukier trzcinowy i wino. Dalej podgrzewać bez przykrywki (lekko odparować). Wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Podawać z chlebem lub grzankami. 
 
Zupa z cebuli i winem

French onion soup in bread bowls
Zimowe szaleństwa