sobota, 29 grudnia 2012

Tarta pomarańczowa z korzenną nutką

orange pie
Tarta, która powstała w niecałe 5 minut. Bo chciało mi się coś słodkiego :)
 Przepis dedykowany K., który najpierw stwierdził, że tarta "smakuje jakoś dziwnie", następnie sknie patrzył za dokładką, a potem nalegał żebym podała mu na nią przepis. Wygląda na to, że jego 'dziwnie' było nie lada komplementem ;)

SKŁADNIKI: 
(na blaszaną formę na tartę o średnicy 32 cm)

Na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru wanilinowego)

Na masę:
3 całe jajka + 2 białka z ciasta
100 g cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (średniej wielkości)
2 czubate łyżeczki tapioki (lub skrobi ziemniaczanej)
1 łyżka syropu dyniowego (lub szczypta cynamonu)


SPOSÓB WYKONANIA: 
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po żółtku (ostrożnie, żeby masa się nie zwarzyła), następnie dodać ekstrakt waniliowy. Wsypać mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto palcami wgnieść w natłuszczoną formę, oblepiając także brzegi formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu). Piec ok.15 minut.
Przygotować masę: wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować razem. Wylać na lekko przestygnięty spód. Piec przez około 30 minut (aż do ścięcia się masy).


Tarta ze śmietanką

niedziela, 2 grudnia 2012

Truskawkowa tarta na 'okruszkowym' spodzie

Tarta z serkiem mascarpone
Truskawkowa tarta z serkiem mascarpone na spodzie zrobionym z okruszków.  
Przepis na okruszkowy spód wzięty stąd: (klik!).  
Tatra ta powstała na specjalne życzenie mojej siostry, która truskawkowo-zorientowane dania mogłaby jeść na okrągło :)
  Sezon na truskawki dawno już minął, ciasto powstało więc z użyciem tych mrożonych
Jadalne wspomnienie lata :)
  
SKŁADNIKI: 
Spód tarty:
220 g mąki pszennej  

115 g masła
60 g brązowego cukru
20 g orzechów (u mnie migdały) 

Masa:

500 g serka mascarpone
0,5 szklanki śmietanki 36%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
150 g masy krówkowej (lub domowej masy toffi)
truskawki
galaretka truskawkowa 
  
SPOSÓB WYKONANIA: 
Okruszkowy spód:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Mąkę, cukier i posiekane drobno migdały wymieszać. Dodać masło, siekając drobno aż powstaną okruszki, ale nie formować zwartego ciasta. Okruszki wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez 10-12 minut aż do ich lekkiego zarumienienia się. W trakcie pieczenia przemieszać okruszki co parę minut. 
Okruszki ostudzić, następnie mocno wcisnąć w formę na tartę (o średnicy 32 cm) i piec jeszcze przez 8 minut do zarumienienia się ciasta.
 
Spód na tartę
  
Tarta:
Serek mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Śmietankę należy ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy, wymieszać do powstania jednolitej masy.
Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z instrukc na opakowaniu.
Ostudzony spód tarty posmarować cienko kremem krówkowym, krótko schłodzić.
Masę serową wyłożyć na spód tarty, schłodzić do zastygnięcia. 
Truskawki wyłożyć na wierzch tarty, zalać lekko stężałą galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  
Tarta z galaretką