środa, 31 października 2012

Ciasteczka z dyniowym lukrem

Mleczne ciasteczka
Dyniowe ciasteczka. Zarówno w swoim kształcie, jak i w smaku :) 
Lekko halloweenowe, mocno jesienne. 
  
SKŁADNIKI: 
Na ciasteczka:
150 g  masła (lub margaryny)
0,5 szklanki cukru trzcinowego

2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka w proszku

ewentualnie ulubiony aromat do ciast

Na lukier dyniowy:
0,5 szklanki cukru-pudru
1 łyżka mleka
2 łyżki purée z dyni
2 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu (lub ulubionej mieszanki do piernika, grzańca lub szarlotki)

SPOSÓB WYKONANIA:
Lukier: W rondelku (najlepiej z grubym dnem) umieścić wszystkie składniki lukru. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia się masła i cukru, wymieszać, lekko przestudzić.
Ciasto: Masło (lub margarynę) utrzeć razem z cukrem trzcinowym na puszystą, jasną masę (ok. 8-10 minut ucierania mikserem). Jajka roztrzepać, dodawać do masy maślanej małymi porcjami, aby ciasto się nie zwarzyło. Do powstałej masy dodać mleko w proszku, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż do uzyskania jednolitego ciasta. 
Z ciasta formować dowolne kształty i układać na blasze pamiętając, że ciasteczka trochę się "rozejdą" w trakcie pieczenia. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 10 minut.
Ostudzone na kratce ciasteczka polać lukrem, zostawić do stężenia polewy.



Halloween 2012
  

środa, 24 października 2012

Jabłka na patyku

Jabłka na patyku
Jabłka w karmelu - czyli jak sprawić, żeby zwykły owoc stał się przedmiotem pożądania każdego dziecka (a raczej wszystkich osób lubiących słodycze). Przepis podstawowy jest banalnie prosty: jabłka na patyku maczane w karmelu. Dopiero dodatki nadają im charakteru. U mnie są to trzy wersje: karmel z suszoną żurawiną, karmel z czekoladą i orzechami oraz karmel z czekoladą i pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Możliwości jest mnóstwo! 

SKŁADNIKI: 
8-10 małych jabłek (np. Granny Smith) 
tyle samo patyczków (mogą być te do lodów)

Na karmel:
100 g masła
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
1,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki golden syrup'u (przepis na niego tutaj)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatki:
czekolada, posiekane orzechy, pokruszone ciasteczka, wiórki kokosowe itp.
 

SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłka umyć, osuszyć, powykręcać ogonki i w ich miejsce nabić patyki. Schłodzić w lodówce.
Do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, golden syrup, dodać masło i cukier. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszyć gaz i gotować przez około 30-40 minut. Kiedy karmel będzie gotowy zdjąć z gazu i dodać ekstrakt waniliowy.
Jabłka zanurzać w lekko przestudzonym karmelu, następnie obtaczać w wybranej posypce i odstawić na papierze do pieczenia lub talerzu posmarowanym olejem. Żeby zrobić dodatkową warstwę z czekolady należy zanurzyć jabłka w karmelu, wstawić do lodówki żeby warstwa zastygła, następnie zanurzyć jabłka w roztopionej czekoladzie i obtoczyć w posypce.



sobota, 20 października 2012

Miętowa latte z karobem

  Dobry pomysł na zaskoczenie gości - nie tylko smakiem, ale i wyglądem latte - mleko dzięki ekstraktowi z mięty uzyskuje lekki, zielonkawy kolor. Ale uwaga - to połączenie nie wszystkim będzie smakowało. Przepis zainspirowany tym wpisem: (klik!).

SKŁADNIKI: 
0,5 szklanki mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
1 łyżka miodu
1 łyżeczka karobu*
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki ekstraktu miętowego

*ja używam karobu ze względu na alergię, można z powodzeniem posłużyć się kakao 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
Mleko lekko podgrzać wraz z miodem i ekstraktem miętowym (nie doprowadzić do zagotowania!). Następnie spienić mikserem lub trzepaczką. Mleko wraz z powstałą pianką przelać do wysokiej szklanki. W drugiej szklance (a najlepiej w małym dzbanuszku z 'dziubkiem') zaparzkawę, dolewając wrzątku do połowy wysokości szklanki. Do kawy dodać karob (lub kakao) i esencję waniliową, wymieszać. Kawę przel do wysokiej szklanki z mlekiem bardzo cieniutkim strumykiem. Dzięki temu płyny nie zmieszają się i powstaną warstwy. Wierzch latte można dodatkowo udekorować np. oprószyć karobem lub czekoladą w wiórkach.



Karob w kuchni

czwartek, 18 października 2012

Sojowe pancakes z ananasem i waniliowym sosem

Mocno waniliowe pancakes z mleka sojowego, podane ze świeżym ananasem i polane waniliowym sosem karmelowym. Nie ma lepszego śniadania :) 

SKŁADNIKI: 
Na pancakes:
1 szklanka waniliowego mleka sojowego
1 jajko
2 łyżki oleju
1,2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka cukru

Na sos waniliowy:
0,5 szklanki golden syrupu
100 ml słodzonego skondensowanego mleka
20 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo:
wybrane owoce (u mnie ananas) 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
Golden syrup wlać do rondelka, dodać skondensowane mleko i masło, postawić na małym ogniu i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę  wraz z proszkiem do pieczenia , dodać cukier i sól. Do mleka wbić jajko, dodać olej i wszytko razem roztrzepać. Następnie płynne składniki wlać do miski z mąką i wymieszać. Uzyskaną gładką i gęstą masę odstawić na co najmniej 15 minut. Pancakes smażyć z dwóch stron na złoty kolor nalewając na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową małe porcje ciasta.
 


Naleśnikowa Sobota 2

sobota, 6 października 2012

Waniliowe biscotti z żurawiną

Dzisiaj proponuję biscotti o wiele mniej tradycyjne od tych pomarańczowych z migdałami
Nie wiem dlaczego, ale te ciasteczka  bardzo pasują mi do jesiennej aury - żadnych świeżych owoców, zwykły 'sucharek' moczony w gorącej kawie. Ta wersja biscotti najbardziej jednak odpowiada mi moczona w mleku.

SKŁADNIKI: 
3 jajka
3/4 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

1 łyżka ekstraktu waniliowego
140 g suszonej żurawiny

SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (minimum 5 minut). Do otrzymanej masy dodać ekstrakt waniliowy. Następnie, ciągle mieszając (w robocie na wolnych obrotach) dodać jedną szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekaną żurawinę. Po dokładnym wmieszaniu żurawiny dodawać partiami drugą szklankę mąki. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lepiące się.
Piekarnik nastawić na 170°C.
Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować lekko spłaszczony wałek (o przekroju przeciętnej bułki paryskiej). Wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż do zarumienienia się ciasta.
Ciasto lekko przestudzić, następnie pokroić na kromeczki o grubości 0,8-1 cm i ponownie ułożyć je na blasze. Przewracając piec z każdej strony przez 8 minut.
 
 
 

czwartek, 4 października 2012

Kolorowe ciasteczka z galaretki

Kolorowe ciasteczka. Najpierw zobaczyłam ich zdjęcie. Po krótkich poszukiwaniach z pomocą 'wujka googla' znalazłam przepis - o tutaj: (klik!)
Ciasteczka nie tylko ładnie się prezentują, świetnie także smakują - lekko kwaskowato, orzeźwiająco. 
Jeśli użyje się galaretek bez sztucznych barwników otrzyma się bardziej pastelowe kolory.

SKŁADNIKI: 
1,5 szklanki mąki0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła (margaryny)
0,5 szklanki cukru
1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 opakowania galaretki*

*ciasto można podzielić na mniejsze partie i użyć więcej galaretek, tym samym otrzymując więcej kolorów

SPOSÓB WYKONANIA:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając, na niskich obrotach miksera, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Powstałą masę podzielić na pół, do każdej dodać 2 łyżki wybranej galaretki, wyrobić ciasto aż osiągnie jednolity kolor, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto nie powinno się lepić, lecz mieć zwartą, nawet lekko kruchą konsystencję.
Piekarnik rozgrzać na 180°C.
Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego (średnica ok. 2,5cm), obtaczać w galaretce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczać, dociskając je do blachy np. denkiem szklanki, na grubość ok. 1cm. Piec 10 minut.